"Adevarul" despre Theaterstock

Nu am scris despre Theaterstock si "binevoitorii" s-au grabit sa ma informeze despre una sau alta. N-am scris despre Theaterstock si unii m-au intrebat "ce-mi iese" de nu scriu nimic. De mai bine de un an nu mai am nicio colaborare formala cu Teatrul Municipal Bacovia, asa ca, in afara faptului ca lucreaza nevasta-mea acolo si ia salariu (si invitatii pe la spectacole), Teatrul Municipal Bacovia nu imi aduce niciun alt avantaj material. Deci, n-am tacut pentru ca mi-ar iesi ceva!

Nu sunt nici neinformat si nici naiv (cum mi-au zis unii); nu sunt nici cumparat si nici nu tac de frica (pentru soarta Mirelei - cum s-a insinuat). Cred ca Mirela stie foarte bine sa-si apere interesele si singura! Pur si simplu, pana acum, am considerat ca e prematur sa scriu ceva pe acest subiect! Iar acum am decis sa scriu. De ce? Fix ca asa vreau eu!

Da, am citit proiectul de management al doamnei Sigartau. L-am citit probabil din minutul al doilea de dupa ce a fost pus in site-ul Primariei Multi stiti si de ce! laugh Da, am vazut si eu ca Theaterstock trebuia sa inceapa anul viitor (si nu anul acesta) si am vazut si ca bugetul prevazut in proiect era mult mai mic. Dar proiectul doamnei Sigaratu era oricum "usor defazat" (aici am fost dragut, ca puteam sa zic "nerealist", dar riscam sa supar wink ). In primul rand, ca prevedea peste 70 de premiere/proiecte in anul 2015, pentru care Primaria ar fi trebuit sa cheltuie in jur de 1.200.000 de lei. Eu n-am vazut contractul de management al doamnei Sigartau, dar ma gandesc ca acolo sunt prinsi niste indicatori cantitativi (numar de spectatori, numar de spectacole in premiera etc.) Urmand fir cu fir proiectul cu care a castigat concursul, cel mai probabil doamna Sigartau n-ar fi putut sa-si atinga indicatorii. Apoi, vine anul viitor, primar nou, consiliu nou... cine stie cum ar fi iesit evaluarea?

Prin urmare, da, pot sa presupun (sa presupun, am zis!) motivele pentru care doamna Sigartau si-ar fi dorit sa faca Theaterstock anul acesta si nu anul viitor! Dumneaei avea nevoie de un "ceva" cu care "sa rupa norii" si sa-si atinga totodata si indicatorii din contract. Daca urmariti sectiunile Theaterstock, veti vedea ca ele nu se limiteaza la teatrul neconventional (cum era definit Theaterstock in proiect) ci sectiunile cuprind mai multe programe din proiectul de management (Theater in motions, Shakespeare 365 etc.). Practic, Theaterstock-ul pe care-l vedeti in Bacau nu e doar Theaterstock-ul din proiectul de management ci cuprinde la un loc mai multe elemente din proiectul de management. E ok, e corect? Probabil ca da... N-am de unde sa stiu, nu am vazut contractul de management! Dar, din ce se vede, Anca Sigartau nu-si admira de pe margine propriul mandat; ea e un fel de "manager jucator" care (jucand) reinterpreteaza reguli si cutume. In final, cand intri intr-un joc, joci! Si joci ca sa castigi! Daca contractul de management ii permite sa-si redefineasca proiectul de management si "sa joace", iar asta nemultumeste, apoi singurii vinovati sunt functionarii care au intocmit contractul! smiley smiley

Referitor la impactul Theaterstock, prin urbe, pe langa marea masa de oameni incantati de festival, mai sunt si unii nemultumiti. Unele nemultumiri sunt "de poveste". A fost odata o firma de publicitate care n-a mai primit comenzi de afise, ca de obicei, si de suparare, in loc sa vina la festival, a plecat la mare! Altii insa atrag atentia asupra unor lucruri ...interesante. Si atrag atentia public si asumat, cu nume si prenume, nu prin email-uri si altfel de mesaje anonime “pe surse”. 
Unele dintre aceste lucruri nu par nici catastrofe si nici ireparabile. De exemplu, multi (cu nume si prenume) imi zic ca in holul teatrului s-ar fi pus pe jos un linoleum sau un fel de mocheta ...cu norisori. Si cica s-ar vedea urat de tot. Ce sa zic, poate e o strategie aici! Se zice ca Alcibiade avea un caine frumos cu o coada superba. Si, intr-o zi, a taiat coada cainelui. Fiind intrebat de un prieten de ce a facut asta, Alcibiade a replicat: Ca sa aiba agora ce barfi! Acum nu vor mai vorbi de mine ci de coada cainelui.

Dar, peste toate, exista un amanunt care chiar ma pune pe ganduri. Citeam pe blogul prelungiri.ro ca in ziua in care Consiliul Local a cunoscut-o pe doamna Sigartau ca si castigatoare a concursului, domnul consilier Huluta ar fi intrebat: "Prin venirea doamnei Sigartau, se incarca cheltuielile cu teatrul?" iar raspunsul domnului viceprimar Ababei a fost: "Nu se incarca pentru ca oricum nu avem cum. Am votat in luna ianuarie un buget si cu ala trebuie sa se descurce". Ori, trei luni mai tarziu acelasi viceprimar propune modificarea bugetului si alocarea unei mari sume ...pentru Theaterstock! Suma alocata pentru Theaterstock a dus aproape la dublarea bugetului Teatrului! Suma alocata pentru Theaterstock e aproape egala cu suma alocata in ianuarie pentru intreaga activitate a teatrului (utilitati, salarii, spectacole etc.).

Vreau sa fim bineintelesi! Decizia Consiliului Local e decizie politica si e sfanta! Adica, daca crezi in democratie, daca intelegi ca un numar de oameni ii aleg pe cei mai buni dintre ei ca sa hotarasca in locul lor, atunci intelegi ca nu se cade sa pui sub semnul intrebarii daca e bine sau nu ca s-a votat bugetul as acum s-a votat! Cu hotararile Consiliului Local sau ale Parlamentului e ca si cu hotararile Sinodului, sunt infailibile pentru ca poporul are intotdeauna dreptate! Deci, fara ironie, mi se pare inutil si deplasat sa comentezi o decizie a Consiliului Local. Vox populi vox dei!

Dar, cand cu trei luni in urma ai zis ca nu se va modifica bugetul, nu inseamna ca te faci de rahat daca nu comunici de inainte (si cu temeinicie) de ce vrei sa modifici bugetul pe care ai zis ca n-o sa-l modifici? Mai mult, cum naiba sa supui majorarea la vot si oameni din propriul tau partid ...sa nu voteze? Opozitia e opozitie, relatia putere-opozitie e dialectica iar opozitia trebuie sa se opuna. Dar, sa nu voteze oamenii tai? Intr-o lume normala, pe o planeta normala, ar fi iesit intai un purtator de cuvant care ar fi prezentat "eventuala" modificare de buget. ai fi popularizat festivalul, ai fi facut sondaje si... "la cererea poporului" ai fi propus majorarea bugetului; asigurandu-te, evident, ca oamenii tai de baza nu-s plecati in concediu, ca altfel, vorba cantecului: "Canta cucul, bata-l vina, de rasuna Bucovina!" smiley Dar, cand partidul pe care il votez cu consecventa de vreo 11 ani, e impartit in gasti iar puratorul de cuvant e in gasca aialalta, comunici ca curul! Cel mai mare dusman al festivalului nu e consilierul Huluta care a pus intrebari. Cel mai mare dusman al festivalului e prostia celor care n-au anticipat intrebarile si care au comunicat excrecabil!

Din fericire, festivalul s-a facut si toata lumea spune ca "in sfarsit" Bacaul a fost pus pe harta lumii! Da, e adevarat, un astfel de festival, desfasurat an de an, ar ajuta enorm orasul! Da, e foarte bine ca s-a facut festivalul! Da, ideea doamnei Sigartau e minunata si, in orasul asta in care nu prea se intampla mare lucru, daca festivalul se va desfasura si in anii urmatori, Anca Sigartau va ramane in memoria colectiva cel putin cum a ramas Alexandrina Gainuse, cea care a ctitorit gara Bacaului! Doar ca anul viitor ar putea sa fie alt primar si ...alt consiliu local.

Si acum sa atingem ELEMENTUL CHEIE. Ce s-ar fi ales de festivalul doamnei Sigartau daca raportul de forţe dintre gaştile din drăgălaşul meu de partid ar fi fost altul? (Pentru cei care-s încă nelămuriţi, vă lămuresc acum: Da, sunt membru PNL – daca n-am fost exclus intre timp – si am depus adeziunea inca din 2003).
Ce s-ar fi intâmplat cu punerea pe harta lumii a Bacăului, dacă în Consiliu nu s-ar fi votat majorarea bugetului? Cel mai probabil, Bacăul n-ar mai fi fost pe harta lumii un municipiu ci un sat, sau un catun smiley
În dezvoltarea personală se zice că nu ideea face diferenţa ci capacitatea de a o implementa! Şi capacitatea de a implementa festivalul e strict legata de banii alocaţi de la buget. 
Am lucrat sub conducerea lui Adrian Găzdaru vreo doi ani! Orice ar fi de zis, dânsului nu-i lipseau ideile! Cine stătea în preajma lui şi-l asculta, vedea că omul, cu adevărat, avea viziune! Avea proiecte, avea planuri concrete de scoatere a teatrului din sală spre comunitate, şi avea şi o înţelegere subtilă a publicului băcăuan. O înţelegere pe care probabil că doar experienţa o formează. Zic “avea”, vorbesc la trecut, pentru ca dansul nu mai e in Bacau. Dar Adrian Găzdaru n-a avut niciodată la îndemână resursele financiare necesare punerii în operă a viziunii sale. Şi, cu resursele pe care le-a avut, a avut înţelepciunea de a nu se risipi în proiecte mici, punând banii la un loc şi clădind în timp Gala Star! Am mai scris, atunci când Teatrul a avut bani la îndemâna, Adrian Găzdaru a adus-o pe Angela Gheorghiu! Ce ar fi facut oare Adrian Găzdaru să fi avut banii pe care-i are Theaterstock-ul? Pai, probabil că ar fi făcut ...fix ceea ce face acum la Excelsior! smiley Şi acolo face! Pentru ca, de exemplu, dacă la Bacău n-au fost bani pentru spectacole intre stagiuni, primăria Bucureştiului are totuşi resurse (https://www.facebook.com/events/448896071961673/)

Prima concluzie este ca, mai mult decat ideea, banul conteaza! ”Punerea Bacăului pe harta lumii” au făcut-o cei 12 apostoli ai comunității, ridicând mâna și zicând ”da” pentru un festival de peste jumătate de milion de euro! Ideea este minunata, vedem cu totii in fiecare seara, dar fara banii comunității, ideea ar fi rămas scrisă pe niste hârtii de pe biroul directorului, cum au rămas la Bacău marea majoritate a ideilor lui Adrian Găzdaru.
A doua concluzie este că: SE POATE! Da, se poate ca la Bacău să se aloce ”dintr-un foc” peste jumătate de milion de euro pentru cultură! Și, dacă am fi o comunitate și nu doar niște simpli votanți, ar trebui să nu acceptăm ca, de aici înainte, în vreun an, să se aloce mai puțin decât s-a alocat anul acesta! Tot timpul vor fi școli de reparat și biserici de construit! Tot timpul vor fi inverstiții de finalizat și șosele de asfaltat! Daca nu veghem, tot timpul cultura va fi lasat pe ultimul loc! Anul acesta, insa, alocându-se pentru Teatrul Bacovia (pe total) mai bine de un milion și jumătate de euro, s-a putut face Theaterstock! 
Dar, dacă vrem cu adevărat un teatru de milioane, ar trebui să pretindem ca bugetul Teatrului Municipal Bacovia, să nu fie în niciun an mai mic de DOUA MILIOANE DE EURO! Pentru ca, fara nicio suparare, se pare ca asta e adevarul: Ori doua milioane de euro, ori teatru de doi lei!

Si acum, sa rezumam: 
1. Festivalul e un lucru bun si e foarte bine ca se intampla! Ideea in sine nu e originala si nici nu necesita cine stie ce competenta culturala in a fi implementata. Cere munca, al naibii de multa munca! Cere o capacitate de organizare fantastica! Nu tre’sa fii mare artist ca sa faci un astfel de festival. Trebuie doar sa fii un manager al naibii de bun ca sa-ti iasa bine! Deci, festivalul e bun si ar trebui sa se faca si anul viitor, si (mai ales) sa-si pastreze titulatura “Theaterstock”. Daca la anu’ il rebotezam si-l reconfiguram, s-a dus dracului tot efortuld e anula cesta! Si inca un lucru. Ar fi mare pacat ca Theaterstock sa inlocuiasca Gala Star! Gala Star trebuiew, de asemenea, sa continue!
2. Cel mai mare merit al doamnei Sigartau nu e ca i-a venit ideea festivalului ci ca a reusit sa convinga Consiliul Local sa dea bani pentru asa ceva. Desi a gandit lucruri faine pentru Bacau, Adrian Gazdaru n-a reusit sa convinga Consiliul sa-i finanteze proiecte de o asemenea anvergura. Iar directorii de dinaintea lui Adrian Gazdaru nici nu cred sa fi fost vreodata interesati de asa ceva. 
3. Festivalul Theaterstock a creat un precedent care nu trebuie ignorat. Consiliul Local si Priamria au aratat ca se pot aloca bani pentru cultura! De azi inainte, in niciunul dintre ani care vor veni, n-ar trebui sa acceptam un buget mai mic decat cel de anul acesta! Sunt economist si m-am uitat pe cifre! Cred ca se pot aloca anual minimum doua milioane de euro pentru bugetul teatrului. Pentru un teatru de milioane, sa dam macar doua milioane!