Ce-i aia literatura?

   Cand eram in clasa a IV-a, invatatoarea mea, care era si responsabila cu biblioteca scolii, mi-a spus: "Sa vii la 12 sa-ti dau ceva sa citesti duminica!" De atunci, cand ii aduceam cartea si ii ceream alta noua, imi spunea: "Hai ca-ti dau, ca daca tot nu-ti scrii temele, macar sa-ti umpli si tu timpul cu ceva".

   Intr-a V-a am avut prima profesoara de literatura. Femeia era targhetata pe extracuriculare (cum s-ar zice acum), poate prea mult -as zice. Oricum, avea planuri mari de cariera in ceea ce-o privea, planuri pe care si le-a pus in opera ulterior, nu s-a incurcat de niste tanci. Interferenta minima. A stat un an.

   Intr-a VI-a ne-a venit o tipa care terminase literatura si care fusese (in anii anteriori) suplinitoare la muzica si mai ales la desen. Interferenta minima.

   Intr-a VII-a, un fost mare stab comunist, trecut pe dreapta, a revendicat postul de profesor de limba si literatura romana ...si l-a obtinut. El m-a ajutat sa-mi fixez cumva gramatica, in rest, interferenta minima. Le-a spus parintilor ca am ceva carente la gramatica pe care mi le pot remediat prin pregatire particulara cu dansul. Ai mei au platit si asta a fost singura pregatire pe care am facut-o la limba si literatura romana vreodata.

   In clasa a VIII-a  partidul (care se chema deja FDSN) l-a recuprat asa ca ne-am pricopsit cu nevasta-sa ca profa de limba romana. Interferenta spre minimul absolut.

   Cand sa dau examen de admitere la liceu, tata imi zice: "X-ulescu a luat pentru fiica-sa o carte cu comentarii, tu n-ai nevoie?" Zic: "De ce?" "Pai, cica de alea din carte va da la examen." - a mai zis tata, care a doua zi mi-a adus cartea. Am citit-o! Citeam mult, oricum!

   In clasa a IX-a proful de romana umbla tot timpul beat. Nu-mi amitnesc altceva - interferenta minima.

   Epifania s-a savarsit in clasa a X-a. Aveam lectura suplimentara "Rascoala" si Petre Petre, cand moare, injura ceva de genul: "Dumnezeul, soarele, pamantul!"  O colega, vorbea si o tragea cu dimensiunea cosmica si eu rad  si zic: "prostii". Profa se uita la mine si eu deja ma pregateam sa fiu dat afara. Zice: "Explica!" Zic:"Nu-i vorba de pamant, ca si planeta, e  vorba de tarina, de pamantul unde insamanteaza graul si de soarele care-i asigura lui recolta, e lumea lui mica de om prost". Sau, ma rog, am zis ceva de genul asta. Profa ma intreaba: "De unde ai citit astea?" - si eu, cu emfaza zic: "De nicaieri! Ce, eu citesc critica literara?"
   Dupa ceva vreme, faceam Eliade, parca,  si eu care citisem Eliade de prin clasa a VIII-a, mai comentam in banca cu colegul. Profa m-a intrebat  despre ce vorbesc cu colegul si eu i-am zis ca-i povesteam ""Nopti la Serampore". Atunci, in clasa a X-a, dupa examentul de-a VIII-a, am aflat de la profa ce inseamna "universul literar". :)
Apoi, la nu stiu ce poet mi-a zis profa: "Hai ca din carte au auzit tot ce putea fi spus, Vranceanu, tu ce crezi despre poezie?" si "Vranceanu" zicea ce credea el...
   In clasa a X-a am inteles despre ce e vorba cu obiectul asta, numit "literatura". Cam asta e! 

Adaugă comentariu nou