De ce nu va muri PSD-ul și de ce va reînvia PNL-ul!

Mulți se gândesc că acum vine sfârșitul PSD-ului. Dar, PSD-ul, ca mai toate partidele de stânga, se află sub influență marxistă, și, pe cale de  consecință, sub influența lui Hegel. Ca să evolueze, PSD-ul are nevoie de cineva care să i se opună, care, în calitate de dușman politic, să-l forțeze să  devină mai puternic și mai adaptat. Ori, în ultima vreme PSD-ul n-a mai prea avut opoziție, PNL-ul având alte treburi iar USR-ul deja intrând la categoria „caricaturi”. 

Dar lipsa de opoziție reală au facut ca PSD-ul să crească nesănătos de mult, cam cum se îngrașă un miner ieșit la pensie. Procentul acela mare obținut în  decembrie 2016 a ridicat glicemia politică a PSD-ului atât de mult încât în iarnă i-a ieșit OUG13 la analize. Fără opoziție reală, PSD-ul nu poate să facă  altceva decât să crească mare, mare și apoi să moară! Cam ca Imperiul Roman. 

Și acum vine Hegel să salveze partidul. :) Conform modelului dialectic, PSD-ul, ca teză fără contradicție, trebuie acum să-și genereze singură propria  Antiteză - ceea ce se și întâmplă. Celor care au sperat că acesta este momentul în care PSD-ul se pregătește să iasă din politcă, precum cândva PNȚCD-ul,  le dau o veste extrem de tristă pentru ei. Nu, nu este!  Da, acesta ar fi putut fi momentul în care PSD-ul să dispară, DACĂ ar fi avut antiteză reală. Și  nici așa, n-ar fi fost suficientă o opoziția politică ci ar fi fost necesară apariția unui alt partid socialist, eventual chiar a unui a socialist „pe  bune”. Ori un partid socialist „pe bune” nu cred că o să apară în următorii 30 de ani în România.

Ca un individ să fie socialist „pe bune”, înseamnă să depășească un anumit nivel intelectual, și un anumit nivel socio-cultural. Adică, nu se poate ca  cienva să fie și socialist și prost în același timp. Să nu confundăm lumpenul cu socialistul. Socialistul e ăla dispus să împartă ceea ce are întru interesul comunității, lumpenul e doar un oportunist care vrea doar să primească. Socialist e una, cerșetor la stat e alta! Ori, la nivelul la care e poporul romând în prezent, nu prea avem resurse de socialism. Da, există și  vor exista socialiști în România, ca și cazuri izolate. Există și vor exista socialiști autentici chiar în PSD (Eu știu câteva doamne pe acolo autentic  socialiste!). Dar poporul român nu are încă resursele necesar epentru a genera un adevărat partid socialist. N-a avut niciodată până acum capacitatea  asta, în toată istoria sa. Și în perioada interbelică, cea mai mare parte a socialiștilor autentici erau formați în alte culturi decât în cea națională. 

În concluzie, PSD-ul acum reîntinerește și se pregătește să există încă cel puțin 20-30 de ani.

Ce e pe partea cealaltă? Ce va fi cu PNL-ul și cu zona de dreapta? În principiu, cam același lucru. :) Și hai să explicăm. În prezent, PNL-ul e doar cu 4 -5 ani în urma PSD-ului ca nivel de evoluție a faptelor. În prezent, PNL-ul e în momentul în care era PSD-ul când a venit Ponta. Cel mai probabil va ieși  președinte Ludovic Orban, pentru că baronii locali ai PNL-ului cred că e mai sănătos să cadă la pace și să-și pună ca șef un mediator, decât să meargă pe  mâna celor care învârt cheițele din spatele robotului prezidențial. Plus că DNA-ul a cam început să-i enerveze și trebuie rezolvat. :)

PNL-ul, în actuala formulă nu va prospera. Ba, poate, mai degrabă va merge în jos. Depinde un pic și de doamna Merkel, dar foarte puțin. Dar să nu uităm că e specific partidului liberal să se rupă și să se reunească. PNL-ul a mai fost ucis cândva de Câmpeanu, când a ieșit din CDR, dar a fost resuscitat de apendix-urile care au rămas lângă PNȚCD (Gașca Tăriceanu-Patriciu).

Tăriceanu, pe care e totuși indecent să-l bănuiești de prea multă inteligență,  stă bine poziționat cu ALDE. ALDE stă lângă PSD ca într-un fel de CDR pe invers. Cât timp PNL-iștii se vor înpuțina de foame și de prea multă opoziție, ALDE-iștii vor fi din ce în ce mai rumeni la față și din ce în ce mai ...liberali. Apoi, văzând coridorul de pe dreapta liber, vor voi mai mult și se vor rupe de PSD.   În momentul în care alianța se va rupe și ALDE va fi iarăși liberă de contract, PNL-iștii rahiticii vor fuziona cu ALDE (cu condiția păstrării denumirii PNL). 

Singurul impediment ar fi să-și recâștige Iohannis mandatul în 2019 și să clădească el vreun partid de dreapta cu Cioloș ori cu altul.  Dar atât Iohannis cât și Cioloș sunt, în esență (ca gândire) oameni de stânga (ca jumătate dintre PNL-iști, de altfel) și sunt șanse mici să poată construi un partid de dreapta credibil. Plus că Iohannis încă are șanse foarte mari să nu prindă un al doilea mandat.
Astfel, cea de a doua concluzie ne duce la gândul că nici cu PNL-ul nu se va întâmpla mare lucru pe viitor. Va fi, după 2019, așa, ca o mare zarvă, cum are PSD-ul acum, și apoi se vor pupa cu toții în ”Piața Independenței”, și vom avea iarăși Marele PNL.  :) Apoi în 2024 vor ajunge (în sfârșit!) la putere, cu o majoritate covârșitoare! 

Anul 2024 va fi un an foarte interesant! Va fi Campionatul European de Fotbal :), se va încheia al doilea mandat al lui Trump și noul președinte va fi tot unul de la republicani.  În în țara pe care acum obișnuim să o numim Rusia... Dar să ajungem până atunci!  

Adaugă comentariu nou