Despre mândria de a fi român

Semnele unei culturi naționale puternice nu se întrevăd atunci când poporul se raportează la exponenții culturali ca la niște dildouri, cum face intelighenția din România, ci atunci, când, cu îndrăzneală, poporul și-i asumă și îi asimilează pe exponenți.

În timp ce, la suprafață, intelectualii români cu expertiză par a nu avea curajul să denunțe impostura celor din jurul lor, complăcându-se încă alături de scursuri în mocirla plagiaturilor și a discursurilor agramate; în străfunduri, matricea etnică a românilor pare a se fi consolidat, generând cultură autentică pe TOATE nivelurile de percepție și lansând meme pe toate nivelurile de receptare.

Doar acolo unde există cultură națională autentică și asumată, doar acolo se pot naște creații ca cea din filmul de mai jos. Doar un popor matur, care nu poate fi clintit în încrederea de sine, poate genera asemenea monumente de autopersiflare. 

Dezgustul, oroarea și frica față de astfel de opere culturale sunt reacții ale celor dezrădăcinați, ale celor care se tem să nu li se devoaleze impostura. Priviți și râdeți, fraților, că, ușor-ușor, dintr-o „turmă cu maxilare încrâncenate, guri vulgare și o vorbire agramata și bolovănoasă” am ajuns un popor matur capabil să-și genereze o cultură demnă de secolele viitoare! Priviți, râdeți și bucurați-vă, timpul a avut răbdare cu noi!

Desigur, cel mai valoros lucru pe care acest neam îl va fi produs în acest secol sper că nu va fi filmul de mai jos  :) Dar, iconic vorbind, pentru raportarea românilor la propria lor evoluție, filmul acesta e cărămidă dintr-un landmark la fel de important cum a fost, pentru cultura ebraică momentul în care Iacov luptă cu îngerul.

Adaugă comentariu nou