O nouă împărţire pe caste

Oamenii sunt din ce în ce mai diferiţi între ei ca şi inteligenţă şi competenţe. Într-un viitor în care munca fizică va fi realizată de către roboţii deţinuţi de unii mai înstăriţi, iar toate celelalte munci vor cere o înaltă specializare; o bună parte a omenirii va fi condamnată la foame! Vor suferi mai exact acei oameni care, alfându-se pe cele mai de jos poziţii ale competenţei profesionale, vor fi înlocuiţi de roboţi. 
În prezent, orice soluţie eugenică aplicată doar unei categorii este impozibilă fiind că actualul sistem, în care suntem egali în faţa legii, nu permite aşa ceva. 
În lumea noastră, încă nu  se poate legifera (într-o ţară liberă) ca cei care nu şi-au luat BAC-ul să nu aibă voie să facă copii sau ca cei care au un IQ sub 90 să nu aibă acces la transplant de organe.  Nu se poate pentru există un concept numit "drepturile omului"; şi în virtutea acestui concept, toţi avem aceleaşi drepturi fundamentale.
Dar acest lucru nu a fost mereu aşa! Omenirea a trăit secole (dacă nu milenii) împărţită în caste. Drepturile fundamentale ale omului reprezintă un concept pus în operă în ultimele 300 de ani. La scara istoriei, "drepturile omului" ar putea fi un moft trecător.
Tot auzim în ultima vreme ba că delfinii sunt inteligenţi, ba că cimpanzeii ar pute alucra ca liftieri etc. etc.  În Parlamentul României a fost de curând depusă o iniţiativă care voia să-i declare pe delfini "persoane non-umane". Dacă iniţiativa trecea, România ar fi făcut distincţia juridică între om şi persoană. Adică nu omul ar fi fost subiect de drept ci... persoana. Astfel, în timp, legea ar fi trebuit să facă referire distinctă (după caz) la oameni sau persoane. Probabil că nu oamenii ci persoanele ar fi putut încheia contracte. Probabil că persoanele ar fi putut deţine proprietăţi. Şi, cum o babă nebună ar fi lăsat pisicii sale ca moştenire garsoniera, pisica ar fi devenit persoană. Şi, probabil că alte persoane (juridice cel mai probabil) ar fi administrat averea în interesul pisicii. 
De aici, până la împărţirea omenirii pe caste ar mai fi fost un pas. Dacă avem persoane fizice-non-umane, persoane juridice şi persoane fizice-umane, printr-un pas, persoanele fizice umane s-ar fi putut împărţi în persoane fizice-intelectual-competente şi persoane fizice-intelectual-rezonabile etc. Apoi, unii ar fi zis că delfinii ar trebui prinşi la persoane fizice-intelectual-rezonabile. Şi, uşor-uşor, după anumite criterii, împreună cu alte vieţuitoare, oamenii ar fi putut fi împărţiţi pe caste iar conceptul de om ar fi devenit desuet şi caduc. La fel cu "drepturile omului". 
Evident, un conflict bine administrat ar fi dus la un fel de război civil în care persoanele fizice-intelectual-competente le-ar fi eliminate pe cele intelectual-rezonabile. Probabil că istoricii ar fi argumentat că acest lucru era normal să se întmple, ca de fapt şi în trecut, în urma cu 40.000 de ani, persoanele intelectual-competente numite Cro Magnon le-au îndepărtat pe cele intelectual-rezonabile numite Neanderthal.
Evident, asta e doar un scenariu. Sau nu? Personal, eu pariez că în următorii 100 de ani omenirea se va întoarce la sistemul castelor. Pariază cineva? Haideţi că 50-60 de ani mai prindem, poate! :)

Adaugă comentariu nou