Ortodoxule, la mulţi ani, cu numele!

 

15 August este, an de an, un bun prilej de a-si arata prostia, pentru cei care-s "ortodocsi de Facebook", adica versiunea îmbunataţită a "ortodoxului de bloc".
Ortodoxul de bloc este o sursă inepuizabilă de erezii. De la "să nu mănânci fructe cu curce în Ziua Crucii" şi până la "Să nu urezi la mulţi ani de 15 august", ortodoxul de bloc, animal alfabetizat dar prea puţin dus la biserică, este un izvor nesecat de aberaţii fără nicio legătură cu doctrina şi tradiţia ortodoxă. 
Ortodoxul de Facebook nu e altceva dect un ortodox de bloc, cu smartphone, prin urmare, ortodoxul de Facebook duce în spaţiul virtual toate aberaţiile ortodoxului de bloc.
Ortodoxul de Facebook crede că nu se urează "La mulţi ani, Maria!" pe 15 august, pe motiv că pe 15 august se comemorează "Adormirea Macii Domnului", iar "Naşterea Maicii Domnului" se aniversează prin septembrie. Astfel, urarea "La mulţi ani" e potrivit a se face în septembrie şi nu în august.

Ceea ce nu ştie ortodoxul de Facebook e că în Biserica Ortodoxă, cu câteva excepţii (Iisus, Maria şi Ioan Botezătorul), toate celelalte zile ale sfinţilor semnifică exact comemorarea morţii acestora. 
Zici "La mulţi ani, Gheorghe!" pe 23 aprilie? Ortodoxule de Facebook, tocmai ai luat ţeapă! Pe 23 aprilie se comemorează moartea Sfântului Gheorghe! Zici "La mulţi ani, Nicu!" pe 5 decembrie? Altă ţeapă! Pe 5 decembrie se comemorează moartea Sfântului Ierarh Nicolae. Şi tot aşa şi cu ceilalţi sfinţi! Doar prin excepţie, sunt amintite naşterea lui Iisus, şi a Mariei, în rest, zilele sfinţilor comemorează doar moartea acestora!

De ce procedează ortodocşii adevăraţi aşa? Pentru că ei cred un om nu e sfânt în timpul vieţii ci poate deveni sfânt doar după moarte, dacă Dumnezeu il va considera sfânt.

Astfel, urarea "La mulţi ani!", pentru un ortodox autentic, e mult mai potrivită pe 15 August, decât în septembrie...

Adaugă comentariu nou