Silvia Herciu versus Floarea de colţ - File de istorie

Înaintea evenimentului pe care urmează să vi-l expun, “Floarea de colţ” era un salon destul de cunoscut în Bacău. Clienţii erau, în general, satisfăcuţi. Pe ici, pe colo câte-o mireasă isterică nemulţumită. Pe ici, pe colo, că (în rest) presa scria de bine iar salonul participa cu sponsorizări la viaţa urbei.

Salonul îşi făcuse (în timp) şi site-uri web şi-o pagină de Facebook.  Evoluând, salonul s-a transformat într-o reţea de mici centre de estetică. Ba chiar, fructificând experienţa dobândită, şi-a înfiinţat propria „Academie de Hairstyling”.

Cum a început? În 2013, pe la sfârşitul verii, prin Bacău au început să apară bannere publicitare cu „Floarea de colţ”. Pe bannere apăreau (extrem de bine coafate şi machiate) câteva manechine din Bacău, dintre care şi Silvia Herciu. Probabil că cei de la „Floarea de colţ” ori nu şi-au ţinut angajamentele ori n-au satisfăcut aşteptările fotomodelei pentru că pe la sfârşitul lui aprilie 2014, Silvia Herciu posta pe Facebook următorul text: ”Azi am fost la Salonul Floarea de Colt din Bacau, pentru a-mi cere drepturile care mi se cuvin pentru sedintele foto si evenimentele la care am participat ca model, si la care ulterior nu am fost platita”. (Vezi aici postarea)

Mai clar, manechina acuza  „Floarea de colţ” nu doar că nu i-a plătit serviciile dar şi că i-a întocmit un contract în fals. Mesajul postat pe Facebook se termina cu un post scriptum  extrem de bine ţintit mentalităţii româneşti: „Asa fac anumiti oameni bani!”. Mai mult chiar, pe imaginea postată pe Facebook (odată cu acuzele), ca o bună cunoscătoare a marketingului on-line, manechina a scris îndemnul „Like & Share!”.

Postarea Silviei Herciu e mult prea bine scrisă pentru... o manechină. Ea pretinde încă de la început atenţia, stârneşte interesul, provoacă dezgustul cititorului faţă de pretinsele fapte ale „Florii de colţ” şi închide cerându-le cititorilor o acţiune concretă: „Like and Share!”. Iar ceea ce explică oarecum precizia acţiunilor sale se explică şi prin faptul că Silvia Herciu apare în poze pe Facebook împreună cu (probabil fratele) Marius Herciu care este nici mai mult nici mai puţin decât Head of Marketing & Communication la Info Network Marketing.

„Silvia Herciu versus Floarea de colţ” este primul război de guerillă web  din judeţul Bacău. Tooate care au  fost înainte n-au fost altceva  decât umbriri în web ale unor răfuieli obişnuite. Deja de la prima postare, articolul Silviei Herciu a primit peste 200 de distribuiri.  Adică mai bine de 200 de persoane (dintre cei peste 2.800 de prieteni de Facebook ai Silviei Herciu) au citit mesajul, au înţeles ce vrea să comunice emitentul şi (voluntar) au transmis mesajul mai departe. Silvia Herciu, după cum puteţi observa intrând pe pagina ei, postează săptămânal câte ceva legat de relaţia ei cu „Floarea de Colţ”. Războiul continuă!

În măsura în care „Floarea de colţ” a ales să ignore incidentul, sperând probabil că se va stinge de la sine, iar în spatele sau alături de Silvia Herciu stau nişte profesionişti în marketing şi comunicare pe Internet (şi nu numai), mai are cineva vreo îndoială cu privire la cine este deja câştigătorul acestui război?

Web-ul contează mult mai mult decât şi-au imaginat vreodată cei care în urmă cu 5 ani nici nu voiau să-şi facă site. Deja un site nu mai este suficient. Evident, este necesar! Este cumva vârful de lance al comunicării pe web dar nu mai este deloc suficient. Reţelele sociale sunt atât de importante încât în următorii ani companiile îşi vor concedia contabilii şi îşi vor angaja gardieni de Facebook. Companiile care vor alege să rămână în viaţă, evident. Restul sunt deja istorie. Iar pentru cele care au ales să ignore web-ul, spre „liniştea” viitorilor foşti patroni, scuze sunt destule: „criza economică”, „sărăcia”, „politicile guvernului” sau... „asta e!” si mai ales „aşa a vrut Dumenzeu!”. În concluzie, alegem web-ul sau alegem o scuză dintre cele de mai sus. Tertium non datur!

Adaugă comentariu nou